
Revizyon Cerrahileri
Obezite nedeni ile ameliyat olan hastaların bir kısmında yetersiz kilo verme; bir kısmında ise yetersiz veya yeterli kilo verme sonrası tekrar kilo alma durumu söz konusudur. Yetersiz kilo verme veya tekrar kilo alma durumlarında revizyon cerrahileri gündeme gelir. Cerrahi kararı verilmeden önce hastanın beslenme alışkanlıkları, diyete uyumluluğu, güncel vücut kitle indeksi ve yandaş hastalıklar mutlaka sorgulanmalıdır. Ameliyat sonrası diyet uyumsuzluğu nedeni ile kilo alımı olan hastalarda yapılacak revizyon cerrahilerinin başarı oranı düşük olacaktır. Hastanın diyet ve beslenme alışkanlığı değişiklikleri için motivasyonunun tam olması çok önemlidir.
Obezite ameliyatlarında yetersiz kilo verme veya tekrar kilo almanın nedenleri arasında cerrahi/anatomik faktörler (midenin yeterince küçültülmemiş olması, kalan mide poşunda genişleme, stapler hattının pilora uzaklığı..), hormonal/metabolik dengesizlik ( ghrelin, serotonin Pankreatik polipetid(PP), Glukagon benzeri peptid(GLP-1), leptin, kolesistokinin… hormon düzeylerinde değişiklik) , postoperatif dönemde davranışsal/ruhsal faktörler (diyete uyumsuzluk, beslenme alışkanlıklarını değiştirememe, anksiyete ve depresyon, gebelik…) gibi faktörler yer alır.
Hacim küçültücü ameliyatlarda (ör:sleeve gastrektomi, gastrik plikasyon) kilo verememe veya tekrar kilo alımı midenin yeterince küçültülmemesine bağlı ise gastrik poşun küçültülerek ideal hale getirilmesi veya gastrik by-pass haline getirilmesi seçenekler arasındadır.
Emilim bozucu ameliyatlarda ise sorun genellikle bypass edilen ince barsak ansının uzunluğu ile alakalıdır. Revizyon cerrahisinde bypass edilen barsak uzunluğunun arttırılması genelde tercih edilir.
Gastrik band uygulanmış, yetersiz kilo vermiş veya tekrar kilo almış hastalarda sıklıkla band çıkarılarak hacim küçültücü veya gastrik bypass ameliyatları tercih edilir.
Tekrar kilo alımında veya yetersiz kilo vermede cerrahi/anatomik etkenler ön planda olsa da; davranışsal ve psikososyal yönler üzerinde de durulmalıdır. Bunlar önlenebilir ve düzeltilebilir nedenler olması nedeni önemlidir.