
Mide Botoksu
Mide botoksu endoskopik olarak mide dokusuna botulinum toksini enjekte edilmesi işlemidir. Cerrahi prosedürlerin, çok az da olsa, komplikasyonlarının olması nedeni ile daha az invaziv ve komplikasyon oranı düşük olan bu teknik son zamanlarda popüler hale gelmiştir. İşlemin geri dönüşümlü olması ve görece kolay olması ilgiyi arttırmıştır. Botox uygulanmasının belirgin bir yan etkisi yoktur.
Botulinum nörotoksini (tip A) Clostridium botulinum bakterisi tarafından oluşturulan kaslarda geçici gevşemeye neden olan bir toksindir. İnsanlarda şaşılık, anal bölge hastalıkları, bazı özofagus (yemek borusu) hastalıkları ve kozmetik uygulamalarda uzun süredir kullanılmaktadır.
Endoskopik olarak mide dokusuna enjekte edildiğinde mide boşalmasında gecikme ve iştahta azalma etkileri vardır.
Bu bilgiler ışığında çeşitli çalışmalar yapılmış ve yayınlanmıştır. Literatürde bu konuya ilişkin geniş vaka serileri bulunmamaktadır ve sonuçlar çelişkilidir.
Botox uygulamasıyla bazı çalışmalarda elde edilen kilo kayıpları düşük ve daha çok uygulanan diyete bağımlı gözükmektedir. Ciddi hipokalorik diyet uygulanmayan çalışmalarda botox etkisiz olmuştur. Süper-obez grupta yapılan bir çalışmada elde edilen sonuçların yalnızca diyet kaynaklı olduğu görülmüştür
Şu an elde olan bilimsel sonuçlar intragastrik botox uygulamasının tek başına obezite tedavisinde etkili olmadığını göstermektedir. Ciddi hipokalorik diyet ile kombine edildiğinde kilo verimi sağlanabilir.