Dr. Mesut Çaynak

İLETİŞİM

00905422828232

EN | DE

  • Anasayfa
  • Hakkimda
    • Hakkimda
    • İletisim
  • Obezite Cerrahisi
    • Tüp Mide Ameliyatı
    • Mini Gastrik By-Pass
    • Revizyon Cerrahileri
    • Tüp Mide Ameliyatı
    • Mide Balonu
    • Mide Botoksu
    • Ayarlanabilir Gastrik Band
  • Uzmanlıklarım
    • Obezite Cerrahisi
    • Metabolic Cerrahi
    • Laparaskopik Cerrahi
    • Onkoloji Cerrahi
  • Yazılarım

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Tekrar Kilo Alımı

  Home   |   News List   |   Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Tekrar Kilo Alımı
  • Obezite Cerrahi
  • Tüp mide ameliyatı
  • Mini Gastrik By-Pass
  • Revizyon Cerrahileri
  • Diğer Gastrik By Pass Ameliyatları
  • Mide Balonu
  • Mide Botoksu
  • Ayarlanabilir Gastrik Band

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Ameliyatı Sonrası Tekrar Kilo Alımı

Sleeve gastrektomi şiddetli obezite için en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Daha önceleri duodenal swich ameliyatının bir parçası olarak uygulanan sleeve gastrektomi 2007 yılından itibaren obezite tedavisinde tek başına kullanılmaya başlandı. Sleeve gastrektomi (SG) midenin yaklaşık% 80'inin alınmasıyla yapılan, dünya çapında en yaygın uygulanan prosedür haline gelmiştir(15). Sleeve gastrektomi sonrası kilo alımı  ile ilgili literatürde çok farklı oranlar verilmektedir. İki yılda % 5.7  ile  6 yılda % 75.6'ya kadar varan oranlarda tekrar kilo alımları bildirilmekle beraber  sleeve gastrektomi sonrası ortalama kilo alımı oranı %10-20 arasındadır.(1, 3-5, 6, 7-9 ). Yeterince kilo verememe veya tekrar kilo alımı sonrası hastaların yaklaşık %10-20 kadarına revizyonel bariatrik cerrahiler geçirmektedir.(16, 17)

Ortalama kilo kaybı (% EWL) cerrahi sonrası kilo kaybı sonuçlarını ölçmek için kullanılan ortak bir ölçümdür.

EWL: İlk ağırlık(kg) - Ameliyat sonrası ağırlık(kg) / İlk ağırlık(kg) –İdeal ağırlık(kg)

İdeal ağırlık olarak BMI 25kg/m² olacak şekilde kilo hesabı yapılır.   

 

Kilo alımı, başarılı kilo verme sürecinin ardından BMI nin %35 in üzerine çıkması; cerrahi sonrası ideal vücut ağırlığında 10 kg artış olması, EWL de %25 artış olarak tanımlanabilir.

Ameliyat sonrası kalan mide hacmi, kalan midede genişleme, cerrahi ile azalan ghrelin seviyelerinde tekrar artış, yetersiz takip desteği ve uyumsuzluk ve daha bir çok neden tekrar kilo alımında araştırılmıştır. Sleeve gastrektomi sonrası geri kilo alımı mekanizmasını başlıca üç başlık altında inceleyebiliriz.

 1-) Cerrahi-Anatomik faktörler (1, 3, 5, 8, 9, 10, 11)

2-) Metabolik - hormonal faktörler(4)

3-) Davranışsal – Ruhsal Faktörler (1, 2, 12, 13, 14 )

 

 

 

CERRAHİ – ANATOMİK FAKTÖRLER:

Yetersiz alınmış bir fundus, stapler hattının pilora olan uzaklığı,  kalan mide hacminin büyük olması tekrar kilo alımına etkilidir.

Yakın zamanlı iki ayrı çalışmada stapler hattının pilora daha uzak olmasının tekrar kilo alımı ile ilişkili olduğu belirtilmiştir(3, 8). Daha radikal bir antral rezeksiyonun kilo almayı önlemede daha faydalı olabileceğini göstermiştir.

Diğer bir çalışmada çıkarılan mide hacminin düşük olmasının, erken kilo alımına neden olabileceği gösterildi.(20) Sleeve gastrektomi sonrası kilo alımı olan hastaların mide hacimleri incelendiğinde, kilo alma oranlarıyla doğru orantılı olduğu izlendi.

  Bir diğer çalışmada kalan mide hacminin ameliyattan 2-3 yıl sonra iki katına çıktığı görülmüş ancak bu durumun kilo alımı ile ilişkisi ortaya konulamamıştır. Ameliyat sonrası mide hacmi 4 katını geçtiğinde tekrar kilo alımı ile ilişkisi daha anlamlı olmuştur (9)

Buji boyutunun, SG sonrası kilo kaybı etkisi için etkili bir faktör olduğu varsayılmaktadır. Çalışmalar daha kalın buji çapının tekrar kilo alımı ile ilişkili olduğu göstermiştir.(18,19)

Sonuç olarak sleeve gastrektomi sonrası geride bırakılan mide hacmi tekrar kilo alma ile ilişkilidir. Çalışmalar geride bırakılan mide hacminin büyüklüğü ile tekrar kilo alma hızı arasında doğru orantı olduğunu göstermektedir. Ancak ideal bir ameliyat sonrası midede gelişen genişlemenin tekrar kilo alma ile ilişkisi net olarak ortaya konulamamıştır.

 

METABOLİK-HORMONAL FAKTÖRLER:

 Ghrelin hormonu seviyelerinde  sleeve gastrektomi sonrası belirgin  düşme izlenir. Sleeve gastrektomiyi takiben azalmış grelin seviyeleri iştahı azaltır ve kilo kaybını arttırmada kısıtlayıcı etkiye katkıda bulunur. Sleeve gastrektomi sonrası ghrelin düzeylerinin 5 yıla kadar düşük düzeyde kaldığına dair çalışmalar mevcuttur. Tekrar kilo alan hastalarda ghrelin hormon düzeyleri biraz daha yüksek bulunmuştur ancak istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır(4).

Serotonin sleeve gastrektomi uygulanan hastalarda üzerine çalışılan diğer bir hormondur. Çalışmalar tekrar kilo alan hastalrda serotonin düzeylerinin anlamlı derecede yüksek olduğunu göstermiştir.

 

 

DAVRANIŞSAL – RUHSAL FAKTÖRLER:

Grazing tipi beslenme uzun bir süre boyunca az miktarda yiyecek tüketimi olarak tanımlanır. Bu yeme alışkanlığında olan hastaların ameliyat sonrası kilo almalarının daha muhtemel olduğu gösterilmiştir.

SG sonrası davranışsal kilo yönetimi becerileri ve kilo verme sonuçları arasındaki ilişki incelenmiş, sonuçlar daha fazla kilo alan katılımcıların sağlıklı beslenme stillerini bırakma ve daha fazla kalori tüketme olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermiştir.(22)

Diyet alışkanlıklarının kilo alımına katkıda bulunup bulunmadığını incelemek için hastalara diyet eğitimi sağlanmış ve sonuçlar incelenmiştir. Kilo alan katılımcıların% 37,5'inin önerilen diyet rejimlerine uymadığını göstermiştir.(23)

Diyetin yanı sıra, fiziksel aktivite, sürekli kilo kaybı için gereken yaşam tarzı modifikasyonunun bir başka parçasıdır. Diyet ve fiziksel aktivite alışkanlıkları kilo alımına katkıda bulunur.

Hastaların depresyon ve anksiyete gibi duygudurum durumları kilo verme sonuçları ile yakından ilişkilidir.

SG'yi takiben, uygun takip bakımı, sağlıklı bir yaşam tarzı ve uzun süreli kilo kaybının sürdürülmesini desteklemek için tıbbi ve psikososyal stratejileri içermelidir. 2012 yılında yapılan bir çalışmada standart takip ziyaretleri ve düzenli izlemin uzun vadede çok daha az tekrar kilo alımı ile ilgili olduğu ortaya konuldu(2). 2015 yılında yapılan benzer bir çalışmada daha sık takip ziyaretlerinin yeniden kilo alımına yardımcı olabileceğini gösterdi(12).

 

 

KAYNAKLAR:

1. Himpens J, Dobbeleir J, Peeters G. Long-term results of laparoscopic sleeve gastrectomy for obesity. Ann Surg. 2010;252(2):

2. Sarela AI, Dexter SP, O’Kane M, et al. Long-term follow-up after laparoscopic sleeve gastrectomy: 8-9-year results. Surg Obes Relat Dis. 2012;8(6):679–84.

3. Abdallah E, El Nakeeb A, Yousef T, et al. Impact of extent of antral resection on surgical outcomes of sleeve gastrectomy for morbid obesity (a prospective randomized study). Obes Surg. 2014;24(10):

1587–94.

4. Bohdjalian A, Langer FB, Shakeri-Leiden Muhler S, et al. Sleeve gastrectomy as sole and definitive bariatric procedure: 5-year results for weight loss and ghrelin. Obes Surg. 2010;20(5):535–40.

5. Braghetto I, Csendes A, Lanzarini E, et al. Is laparoscopic sleeve gastrectomy an acceptable primary bariatric procedure in obese patients? Early and 5-year postoperative results. Surg Laparosc

Endosc Percutan Tech. 2012;22(6):479–86.

6. Casella G, Soricelli E, Giannotti D, Collalti M, Maselli R, Genco A, et al. Long-term results after laparoscopic sleeve gastrectomy in a large monocentric series. Surg Obes Relat Dis. 2016. doi:10.1016/j. soard.2015.09.028

7. Liu SYW, Wong SKH, Lam CCH, et al. Long-term results on weight loss and diabetes remission after laparoscopic sleeve gastrectomy for a morbidly obese Chinese population. Obes Surg.

8. Obeidat F, Shanti H, Mismar A, et al. The magnitude of antral resection in laparoscopic sleeve gastrectomy and its relationship to excess weight loss. Obes Surg. 2015;25(10):1928–32.

9. Braghetto I, Cortes C, Herquinigo D, et al. Evaluation of the radiological gastric capacity and evolution of the BMI 2-3 years after sleeve gastrectomy. Obes Surg. 2009;19(9):1262–9..

10. Weiner RA, Weiner S, Pomhoff I, et al. Laparoscopic sleeve gastrectomy—influence of sleeve size and resected gastric volume. Obes Surg. 2007;17(10):1297–305.

11. Weiner RA, Theodoridou S, Weiner S. Failure of laparoscopic sleeve gastrectomy—further procedure? Obes Facts. 2011;4 Suppl 1:42–6.

12. Lombardo M, Bellia A, Mattiuzzo F, et al. Frequent follow-up visits reduce weight regain in long-term management after bariatric surgery. Bariatr Surg Pract Patient Care. 2015;10(3):119–25.

13. Kehagias I, Spyropoulos C, Karamanakos S, et al. Efficacy of sleeve gastrectomy as sole procedure in patients with clinically severe obesity (BMI

2013;9(3):363–9.

14. Keren D, Matter I, Lavy A. Lifestyle modification parallels to sleeve success. Obes Surg. 2014;24(5):735–40.

15. Nguyen NT and Varela JE. Bariatric surgery for obesity and metabolic disorders: state of the art. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2016.

16. Noel P, Nedelcu M, Eddbali I, Manos T and Gagner M. What are the long-term results 8 years after sleeve gastrectomy? Surg Obes Relat Dis. 2017;13:1110-1115.

17. Kowalewski PK, Olszewski R, Waledziak MS, Janik MR, Kwiatkowski A, Galazka-Swiderek N, Cichon K, Bragoszewski J and Pasnik K. Long-Term Outcomes of Laparoscopic Sleeve Gastrectomy-a Single-Center, Retrospective Study. Obes Surg. 2018;28:130-134.

18. Balla A, Quaresima S, Leonetti F, Paone E, Brunori M, Messina T, Seitaj A and Paganini AM. Laparoscopic Sleeve Gastrectomy Changes in the Last Decade: Differences in Morbidity and Weight Loss. J Laparoendosc Adv Surg Tech A. 2017.

19. Abd Ellatif ME, Abdallah E, Askar W, Thabet W, Aboushady M, Abbas AE, El Hadidi A, Elezaby AF, Salama AF,

Dawoud IE, Moatamed A and Wahby M. Long term predictors of success after laparoscopic sleeve gastrectomy. Int J Surg. 2014;12:504-8.

20. Weiner RA, Weiner S, Pomhoff I, Jacobi C, Makarewicz W and Weigand G. Laparoscopic sleeve

gastrectomy--influence of sleeve size and resected gastric volume. Obes Surg. 2007;17:1297-305.

21. Nicolaua J, Ayalaa L, Riveraa R, Speranskayaa A, Sanchísb P, Julianc X, Fortunyd R and Masmiquela L. Postoperative grazing as a risk factor for negative outcomes after bariatric surgery. Eat Behav. 2015;18:147-50.

22. Essayli JH, LaGrotte CA, Fink-Miller EL and Rigby A. Patients' Reported Usage of Weight Management Skills Following Bariatric Surgery. Obes Surg. 2018;28:584-588.

23. Fahmy MH, Sarhan MD, Osman AM, Badran A, Ayad A, Serour DK, Balamoun HA and Salim ME. Early

Weight Recidivism Following Laparoscopic Sleeve Gastrectomy: A Prospective Observational Study. Obes Surg. 2016;26:2654-2660.

24. Alhalel N, Schueller SM and O'Brien MJ. Association of changes in mental health with weight loss during intensive lifestyle intervention: does the timing matter? Obesity science & practice. 2018;4:153-158.

 

25. Lauti M, Stevenson S, Hill AG and MacCormick AD. Patient Perspectives About Follow-Up Care and Weight Regain Following Sleeve Gastrectomy. OBES SURG. 2016;26:2724–2731

26.Yu Y, Klem ML, Kalarchian MA, Ji M, Burke LE, Predictors of Weight Regain

after Sleeve Gastrectomy: an Integrative Review, Surgery for Obesity and Related Diseases (2019),

27.Melanie Lauti1 & Malsha Kularatna1 & Andrew G. Hill1 & Andrew D. MacCormick Weight Regain Following Sleeve

Gastrectomy—a Systematic Review OBES SURG (2016) 26:1326–1334

Hakkımda

Mesut çaynak hakkında kısa yazı buraya gelecek..

Linkler

  • Anasayfa
  • Tüp Mide Ameliyatı
  • Mini Gastrik By-Pass
  • Revizyon Cerrahileri
  • Tüp Mide Ameliyatı
  • Mide Balonu
  • Mide Botoksu
  • Ayarlanabilir Gastrik Band

Son Yazılarım

  • post-img

    07.12.19

    Gastrointestinal Stromal Tümörün Laparoskopik Transgastrik Rezeksiyonu ve Eş Zamanlı Sleeve Gastrektomi: Olgu Sunumu
  • post-img

    17.10.19

    Diyabet Cerrahisi ve Metabolik Sendrom Üzerine Etkileri
Copyright © 2019 Mesut Çaynak Tüm Hakları Saklıdır
  • About Us
  • Privacy